Zelf bier brouwen
Stap 1 De voorbereiding:
Zelf bier brouwen begint met de juiste voorbereiding. Kijk allereerst goed of je alle ingrediënten hebt en of je mout geschroot is. De hop en eventueel suiker kan je alvast afwegen. Check je pakket om te kijken welke materialen je hebt. Om zelf in je eigen keuken te brouwen heb je 2 grote soeppannen nodig van minimaal 7 liter per stuk. Ook een thermometer, vergiet en voldoende ijsblokjes of koelelementen zijn nodig. Als je geen bierflesjes hebt dan moet je ook hier zelf voor zorgen, maar deze zijn pas over een aantal weken nodig. Maak je materiaal goed schoon. Er is veel informatie op internet te vinden over hoe dit moet.
Stap 2 Maischen:
Je gaat in deze stap maischen waarbij het mout op verschillende temperatuurniveaus verwarmd wordt. Tijdens dit proces zorgen enzymen er voor dat zetmeel wordt omgezet in suiker. Het maischschema heeft verschillende temperaturen, verwarm het water tot de eerst aangegeven temperatuur. Als deze temperatuur bereikt is dan voeg je de moutmix toe en roer dit continue voorzichtig door met je roerspaan of pollepel. Vervolgens volg je het maischschema in jouw handleiding waarbij je om de zoveel minuten de temperatuur moet verwarmen.
Stap 3 Filteren:
In deze stap ga je filteren waarbij het belangrijk is zo helder mogelijk wort over te houden. Je gebruikt hiervoor een vergiet waaromheen je eventueel een waszak kunt spannen als extra filter. Je kan hiervoor ook een kaasdoek gebruiken. Plaats je vergiet boven een tweede pan en giet je mout voorzichtig door het vergiet.
Stap 4 Spoelen:
Na het filteren dien je te spoelen met warm water. Zorg er voor dat je al begint met spoelen net voordat het filteren is geëindigd, zo voorkom je dat er zuurstof bij je bostel komt. Strijk met je roerstok het bostel glad zodat het goed verdeeld is over je vergiet. Controleer of het benodigde water om te spoelen een temperatuur heeft tussen de 70° en 78° graden en giet dit langzaam over je bostel.
Stap 5 Koken:
In deze stap moet je je wort aan de kook brengen. Zorg voor een zachte (rollende) kook, want bij te hard koken verdampt er teveel wort. Zorg er ten alle tijden voor dat het deksel een beetje schuin op de pan staat, zo kunnen ongewenste vluchtige stoffen verdampen. Tijdens het koken moet je ook regelmatig blijven roeren. In de kookfase moet je ook je hop en eventueel andere kruiden toevoegen. Wanneer en hoeveel je moet toevoegen kan je aflezen in de handleiding bij je starterspakket of het recept dat je hebt.
Stap 6 Koelen:
Na het koken moet het hete wort worden afgekoeld. Omdat de kans op infectie erg groot is op het moment dat je wort is afgekoeld is het extra belangrijk om steriel te werk te gaan. Werk met schone en gedesinfecteerde materialen en koel je wort zo snel mogelijk terug naar 15°-25°. Dit doe je door je pan in de gootsteen te zetten en de gootsteen te vullen met ijsblokjes, koelelementen en koud water. Ververs af en toe het koude water, maar zorg dat er geen water in de pan komt. Na ongeveer 20 minuten is je wort afgekoeld.
Stap 7 Vergisten:
In deze stap ga je het wort vergisten. Zorg er voor dat je vergistingsemmer schoon en steriel is. Probeer zo helder mogelijk wort over te gieten, zonder de hopresten en trub. Indien je een hydrometer hebt, meet dan nu het begin-SG door een maatglas te vullen met wort en er een hydrometer in te plaatsen. Om te voorkomen dat je bier geïnfecteerd raakt dien je dit niet terug te gooien in de emmer! Voeg nu je zakje met gist en roer even goed door met een steriele spatel of vork. De deksel kan op de emmer, waarbij je een waterslot in de opening moet plaatsen. De emmer kan nu in een donkere ruimte met een temperatuur tussen 20° en 22° geplaatst worden.
Stap 8 Bottelen:
Na minimaal 3 weken vergisten kan je gaan bottelen. Probeer ook nu weer zo helder mogelijk bier te krijgen door het bezinksel in je emmer te laten. Je kan het eventueel overhevelen door het bier voorzichtig in een steriele pan te gieten, zodat het bezinksel achterblijft in de emmer. Nadat je de emmer schoon en steriel hebt gemaakt kan je het weer teruggieten in de emmer. Je moet nu suikerwater toevoegen aan je bier, door suiker op te lossen in kokend water. Je kan je bottelsuiker ook rechtstreeks in je flesjes doen. Gebruik nu het tapkraantje om je schone en steriele flesjes tot 2 centimeter onder de rand af te vullen. Sluit ze met je kroonkurkapparaat en kroonkurken. Mocht je geen eigen flessen hebben dan kan je beugelflessen gebruiken. Je moet de flesjes nog minimaal 3 weken wegzetten op een temperatuur van 20°.
Instructiefilmpjes
Via de onderstaande button worden alle stappen uitgelegd met handige instructiefilmpjes. Hier kan je ook een uitgebreide handleiding vinden voor het brouwen van Blond, Tripel, Dubbel, Wit, Weizen en IPA-bier. Succes!